UEC El Prat de Llobregat

en construcció

UEC del Prat de Llobregat

Una de les associacions pioneres de lexcursionisme pratenc va ser el Grup Excursionista Avant (GEA). Aquesta entitat la impulsaren, als anys quaranta, Robert Cunillera, Miquel Domnech, Miquel Esteban, Moiss Llopart i Albert Novell, entre daltres. El masss del Garraf i altres contrades del Baix Llobregat eren els centres dinters preferents daquests excursionistes. Posteriorment, pels volts de 1952, una colla damics formada per Flix Amat, Jordi Moners, Valent Vil i Miquel Vinaixa fund el Centre Excursionista del Prat (CEP). Entre els promotors, encara que ms espordicament, tamb hi havia Casugas i Huecas. Al CEP tamb shi incorporaren posteriorment els germans Vicen i Jaume Carb. Els objectius fundacionals de la novella entitat eren, sobretot, la prctica i el foment de lexcursionisme. Els socis del CEP es reunien habitualment en els locals del teatre dels Pares de Famlia, a lantic Centre Autonomista.

A la primera meitat dels anys cinquanta els membres del GEA assessoraren el CEP en els seus primers passos. A ms a ms, els prestaren motxilles i altres estris de muntanya. La primera sortida duna certa envergadura que van fer els membres del CEP fou dun cap de setmana a Sant Lloren del Munt, durant la qual aprofitaren per inspeccionar els primers metres de la Cova Simanya. Els paratges de Bruguers i Erampruny, el masss de Garraf, les rodalies de Cervell, Collserola, etc. van ser altres indrets que visitaren aquells joves excursionistes. Com a activitat rellevant, el grup tamb realitz una travessa per les muntanyes del Cad i el Pedraforca.

Posteriorment, els membres del CEP van contactar amb un soci de la UEC de Sants. Aquella coneixena port la gent del Prat a participar en un campament de la UEC. Va ser tanta la sintonia entre els pratencs i la gent de la Uni Excursionista de Catalunya que van decidir dissoldre el CEP i formar la delegaci local de la UEC. Aix fou lany 1955, lany de la fundaci de la UEC del Prat de Llobregat.

Els fundadors de la nova entitat, ja al reds de la UEC, van cultivar la faceta esportiva de lexcursionisme sense oblidar els aspectes ms culturals. En el vessant esportiu i social, la primera sortida, al febrer de 1955, fou collectiva amb lagrupament escolta Ramon Llull i lagrupament Joan Maragall, integrat per noies, al masss del Montnegre. En el vessant ms cultural, en aquell primer any de funcionament es realitz un curset dorientaci artstica i arqueolgica amb la visita a diversos museus barcelonins.

La UEC del Prat de Llobregat sestructura en seccions. En lany del 75 aniversari de la Uni sn la Secci dAlta Muntanya i Escalada (SAME), la Secci dInvestigacions i Recerques Espeleolgiques (SIRE), la Secci dActivitats Subaqutiques i la Secci de Material. Lentitat, al llarg de la histria, nha tingut daltres, com les de Biblioteca, Bicicleta Tot Terreny (BTT), Butllet, Cultura, Esqu, Estatge, Fotografia, Infantil, Muntanya, Relacions Pbliques, Senderisme i Turisme. Malgrat que lany 2006 a la junta directiva de la UEC del Prat no hi ha vocals de secci de Muntanya ni de Biblioteca, lentitat t un calendari regular dexcursions a muntanya i t una biblioteca especialitzada en temtica muntanyenca.